Suroviny na krokety:

250g mrkve, 200g blaťáckého zlata, 1 vejce z louky, sůl, bílý pepř, 2 lžičky lahůdkového droždí, 50g ovesné bezlepkové mouky, špetka muškátového oříšku, 1 menší svazek petrželky, máslo na opékání

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, blaťácké zlato nastrouháme stejně a vše dáme do větší misky, aby se nám směs lépe míchala. Přidáme 1 vejce z louky, sů, bílý pepř, lahůdkové droždí , špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše promícháme a lehce zahustíme ovesnou moukou.
  2. Ze směsi tvarujeme malé válečky, pokud se nám směs lepí na ruce, je dobré si je navlhčit pokaždé, když tvarujeme kroketku.
  3. Kroketky opékáme pomalu na másle do zlatova a ihned podáváme.

Grenaille z trouby:

600g grenaillí, 3 větvičky tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, pár kapek olivového oleje, hrubozrnná sůl

Postup:

  1. Brambory omyjte a lehce osušte.
  2. Připravte si malý plech a dejte do něj brambory, pokapte olivovým olejem a lehce osolte.
  3. Nasekejte tymián a rozmarýn na jemno, bez tvrdých částí.
  4. Předehřejte si troubu na 250°c a dejte brambory péct.
  5. Brambory pečte do zlatova, pokud neseženete grenaille, vyberte v obchodě menší, stejně velké brambory.
  6. Brambory pečte do zlatova.

Koprová majonéza z lilku:

2 větší lilky, sůl kala namak, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu, 4 lžičky agáve sirupu

Postup:

  1. Lilky rozpůlte podélně a dejte je péct na 15 minut pokapané olivovým olejem do trouby na 20 minut na 200°c.
  2. Lilky nechte vychladnout a dejte je na kousky do mixéru, zakápněte citronovou šťávou a dosolte solí kala namak, která ném dodá výraznou žloutkovou chuť. Lehce doslaďte agáve sirupem a rozmixujte do hladka.
  3. Majonézu před podáváním vychlaďte v lednici.

Další články

  • Napsali o nás: Žádné nudné jídlo. V Green Table zažijete výstřel do nebes

    V pražském Florentinu loni otevřela unikátní udržitelná restaurace. Na menu Green Table najdete vege a [...]

  • Napsali o nás: V Praze se objevilo zelené bistro. Menu má ryze vegetariánské a jeho součástí je hydroponická farma

    Jídla bez masa mohou být zábavná, pestrá a skutečně chutná. Dokazuje to šéfkuchařka Miluše Makó, [...]