Suroviny na krokety:
250g mrkve, 200g blaťáckého zlata, 1 vejce z louky, sůl, bílý pepř, 2 lžičky lahůdkového droždí, 50g ovesné bezlepkové mouky, špetka muškátového oříšku, 1 menší svazek petrželky, máslo na opékání
Postup:
- Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, blaťácké zlato nastrouháme stejně a vše dáme do větší misky, aby se nám směs lépe míchala. Přidáme 1 vejce z louky, sů, bílý pepř, lahůdkové droždí , špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše promícháme a lehce zahustíme ovesnou moukou.
- Ze směsi tvarujeme malé válečky, pokud se nám směs lepí na ruce, je dobré si je navlhčit pokaždé, když tvarujeme kroketku.
- Kroketky opékáme pomalu na másle do zlatova a ihned podáváme.
Grenaille z trouby:
600g grenaillí, 3 větvičky tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, pár kapek olivového oleje, hrubozrnná sůl
Postup:
- Brambory omyjte a lehce osušte.
- Připravte si malý plech a dejte do něj brambory, pokapte olivovým olejem a lehce osolte.
- Nasekejte tymián a rozmarýn na jemno, bez tvrdých částí.
- Předehřejte si troubu na 250°c a dejte brambory péct.
- Brambory pečte do zlatova, pokud neseženete grenaille, vyberte v obchodě menší, stejně velké brambory.
- Brambory pečte do zlatova.
Koprová majonéza z lilku:
2 větší lilky, sůl kala namak, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu, 4 lžičky agáve sirupu
Postup:
- Lilky rozpůlte podélně a dejte je péct na 15 minut pokapané olivovým olejem do trouby na 20 minut na 200°c.
- Lilky nechte vychladnout a dejte je na kousky do mixéru, zakápněte citronovou šťávou a dosolte solí kala namak, která ném dodá výraznou žloutkovou chuť. Lehce doslaďte agáve sirupem a rozmixujte do hladka.
- Majonézu před podáváním vychlaďte v lednici.