Published On: 6. 9. 2023

Suroviny na krokety:

250g mrkve, 200g blaťáckého zlata, 1 vejce z louky, sůl, bílý pepř, 2 lžičky lahůdkového droždí, 50g ovesné bezlepkové mouky, špetka muškátového oříšku, 1 menší svazek petrželky, máslo na opékání

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, blaťácké zlato nastrouháme stejně a vše dáme do větší misky, aby se nám směs lépe míchala. Přidáme 1 vejce z louky, sů, bílý pepř, lahůdkové droždí , špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše promícháme a lehce zahustíme ovesnou moukou.
  2. Ze směsi tvarujeme malé válečky, pokud se nám směs lepí na ruce, je dobré si je navlhčit pokaždé, když tvarujeme kroketku.
  3. Kroketky opékáme pomalu na másle do zlatova a ihned podáváme.

Grenaille z trouby:

600g grenaillí, 3 větvičky tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, pár kapek olivového oleje, hrubozrnná sůl

Postup:

  1. Brambory omyjte a lehce osušte.
  2. Připravte si malý plech a dejte do něj brambory, pokapte olivovým olejem a lehce osolte.
  3. Nasekejte tymián a rozmarýn na jemno, bez tvrdých částí.
  4. Předehřejte si troubu na 250°c a dejte brambory péct.
  5. Brambory pečte do zlatova, pokud neseženete grenaille, vyberte v obchodě menší, stejně velké brambory.
  6. Brambory pečte do zlatova.

Koprová majonéza z lilku:

2 větší lilky, sůl kala namak, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu, 4 lžičky agáve sirupu

Postup:

  1. Lilky rozpůlte podélně a dejte je péct na 15 minut pokapané olivovým olejem do trouby na 20 minut na 200°c.
  2. Lilky nechte vychladnout a dejte je na kousky do mixéru, zakápněte citronovou šťávou a dosolte solí kala namak, která ném dodá výraznou žloutkovou chuť. Lehce doslaďte agáve sirupem a rozmixujte do hladka.
  3. Majonézu před podáváním vychlaďte v lednici.

Další články

  • Šéfkuchařka vegetariánského bistra Green Table s oceněním Gault&Millau
    Published On: 26. 2. 2025

    Kam na jídlo? GreenTable získal ocenění Gault&Millau!

    Hledáte odpověď na otázku, kam na jídlo, kde si pochutnáte na originálních a chutných pokrmech? [...]

  • podzimní menu v GreenTable
    Published On: 28. 1. 2025

    Bezmasé jídlo – jak se stravovat tak, aby mělo tělo vše, co potřebuje

    Bezmasé stravování se stává stále populárnějším, a to nejen kvůli etickým nebo ekologickým důvodům, ale [...]